Povežite se s nama

Novosti

Zakon o vinu donosi vinarima uštede od 12 milijuna kuna

Objavljeno

Vlada je u prvo saborsko čitanje u četvrtak sa sjednice u Puli uputila prijedlog Zakona o vinu kojim se, ističe ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, predlaže višestruko smanjenje administrativnih opterećenja hrvatskih vinara, javlja Hina.

“Iznimno mi je drago da prijedlog zakona predstavljamo u Istri koja je najpotentnija vinska regija, domovina našeg autohtonog terana i ostalih sorti, prepoznata na nacionalnoj, europskoj i svjetskoj razini”, rekao je ministar.

Predloženim zakonom se konsolidiraju propisi u sektoru vinarstva koje je uređeno kroz dva zakona – aktualnim Zakonom o vinu i Zakonom o zajedničkoj organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda.

“Predloženim se zakonom uvodi višestruka smanjenja administrativnih opterećenja naših vinara te velika financijska rasterećenja”, naglasio je Tolušić.

Kad se zakon usvoji, objasnio je, hrvatski vinari neće plaćati nikakve naknade za kontrolu stavljanja vina u promet, ukidaju se evidencijske markice. “Ostaju samo LOT brojevi”, naveo je.

Na godišnjoj razini u proračunu vinara, ističe Tolušić, ostaje tako oko 12 milijuna kuna.

U svrhu zaštite potrošača i proizvođača predloženim se zakonom utvrđuju jasne nadležnosti u kontroli prava i obveza korisnika čime će se, dodaje ministar, osigurati preduvjet za pojačanu kontrolu proizvodnje prometa grožđa i vina s ciljem suzbijanja sivog tržišta i vina i grožđa.

Sivo tržište je u postupku izrade zakona utvrđeno kao jedan od glavnih problema koje treba riješiti s novim zakonom, dodao je.

Novim zakonom predlaže se i decentralizacija sustava organoleptičkog ocjenjivanja vina.

Marketing
Marketing

Facebook

Marketing